Certyfikaty

2016-02::1455535332-docen-polskie-top-pr

Udokumentowane posiadanie „polskiego akcentu” i wysokie noty przyznane produktowi przez specjalistów z branży spożywczej - to warunki uzyskania certyfikatu „Doceń polskie”. Godło to nie jest nadawane automatycznie; otrzymują je tylko wyróżniające się artykuły żywnościowe.

W gronie uhonorowanych wyrobów znalazł się m.in. polędwica swojska i kabanos firmy Starowiejskie Specjały z Pszczyny. Certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT dowodzi jego najwyższej jakości. Wyróżnienie przyznano podczas XVII certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach programu „Doceń polskie”. Patronem honorowym tego przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Polędwica swojska i kabanos z Pszczyny
zdobyły certyfikat „Doceń polskie”
2016-02::1455116007-ornament-bottom.png

 

2016-02::1455714254-kabanos-starowiejski 

Polędwica swojska i kabanos z oferty mieszczącej się w Pszczynie firmy Starowiejskie Specjały zdobyły certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.

Decyzja o wyróżnieniu polędwicy swojskiej i kabanosa zapadła podczas XVII atestacji żywności, która odbyła się 29 lipca br. w Czeladzi. Tego dnia Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, której członkami są specjaliści z branży spożywczej, oceniła ponad 200 produktów, które zakwalifikowano do udziału w audycie. Artykuły te posiadają tzw. polski akcent. Pod pojęciem tym kryje się związek wyrobu żywnościowego z naszym krajem; tradycyjna receptura, bazowanie na rodzimych składnikach lub produkcja wyrobu na terenie Polski. Do certyfikacji kwalifikowana jest tylko żywność spełniająca ten warunek.

2016-02::1455719385-poledwica-swojska.pnWszyscy eksperci indywidualnie ocenili wyroby biorące udział w audycie, a następnie każdemu z osobna przyznali punkty w skali 1-10 za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Warunkiem zdobycia godła promocyjnego jest uzyskanie m.in. 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł TOP PRODUKT. Certyfikat nadawany jest na 2 lata, po ich upływie producent może ponownie zgłosić produkt do oceny; eksperci sprawdzają go raz jeszcze i decydują czy wyrób mimo upływu czasu nadal zasługuje na rekomendację programu „Doceń polskie”.